Вдъхновение22 Юни 2017

Молитва За Плодородие

  Тази илюстрация е вдъхновена от молбата на българската мома за плодородие. Елементите вплетени в нея са Семето на живота, Ромбът, Шевиците, Пендарите и Здравецът. Искам да споделя с теб значението им, за да намериш знание и вдъхновение. Натисни на всеки един елемент от долу за детайлна информация.
  В Журнала на сайта можеш да намериш видеата за тях о дори още!

Този древен символ седи в основата на сакралната геометрия "Цветето на живота" . Може да бъде намерен из целият свят - Шотландия (1), Израел (2), Китай (3), Турция (4), Египет (5), Индия (6), Германия (7), България (8), Швеция (9), Франция (10), Чехия (11), Гърция (12) и поне още 14 други места. Най-древната находка датира между 8000г. - 10500г. пр.н.е. в храма на Озирис в Египет. В България се интерпретира като шестлъчна розета и снимката (8) е от "Кръглата църква" в Преслав.
Семето на живота представя седемте етапа/стъпки на сътворението. Сътворението на трептящи структори в пространството (електромагнитно излъчване) е същинският процес, който иначе е представен в редица концепции като "Седемте дни на сътворението", за да обясни нещо така невероятно, по начин по-лесен за осъзнаване. Винаги съм смятала, че ако религиозните книги не се взимаха толкова буквално, а хората "четяха между редовете" щяха да намерят много повече знание и мъдрост. Моля да приемеш думите от Библията, които ще сравня по същия начин. Имай предвид, че тя е пренаписвана и цензурирана многократно, за това няма да я цитирам изцяло.

Представи си "душата/съзнанието" реещи се в празнота, в тъмна безкрайна бездна. Тъй като няма обект няма и посоки, няма горе и долу. Душата решава да разшири съзнанието, за това създава сфера около себе си (I). Аналогията с Библията е "В начало Бог създаде небето и земята". Вече има знание за пространството на 360°. Следващото движение на душата е до ъгъла на осъзнатото пространство. Там тя повтаря това, което направи първия път, създавайки още една сфера със същия радиус (II). Това което подсказва за движение е "...и Божият Дух се носеше над водата". Геометрията която се оформя между двете сфери се нарича "Vesica Piscis" . Тя съдържа изключително много информация за широчина, пропорция, дълбочина, но най-интересното е, че съдържа геометрична информация за светлината. Всички знаем думите "И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина". От тази геометрия също произлиза и ромбът, за който ще споделя след малко. Духът няма избор освен да повтори същото и да създаде още една сфера на радиус разстояние (III). Символът който се получава този път е "светата троица". Процесът продължава и с всяка изминала сфера се натрупва повече информация, докато не се получи шестлистно цвете, наричано семето на животa. Когато този процес продължи до 19 сфери се получава и цветето на живота. Най-любимият ми начин за неговото обяснение, е че то е пътят през който духът на всеки един от нас е минал за да се манифестира в материалния свят. Не ми вярваш? Погледни аналогията с клетъчното деление в майчината утроба. Когато осъзнаваме сакралната геометрия е много важно да знаем, че тя е само статичен момент от процес, който включва движение, въртене, разрастване, сливане и тн. Тя е опростен модел, който ни е даден така, че човешкият мозък да разбере малка частица от много по-голям Вселенски принцип.
Източници и насоки:
1. Spirit Science - Flower of Life - сравнението със седемте дни на сътворението. Препоръчвам и самият канал Spirit Science, който е създаден от ентусиасти за да разкрива такъв тип инфромация на по-достъпен език.
2. The Seed of Life and the Seven Stages of Creation - информацията за електромагнитното излъчване.
3. По-детайлна информация, за това как vesica piscis съдържа информация за светлината, можеш да намериш в книгата "Древната тайна на цветето на Живота", Том 2, глава "Да бъде светлина".
4. Jamie Janover explains the Structure of the Vacuum - динамиката на сакралната геометрия.
5. Електронен вестник "Сияние" - снимката от църквата в Преслав и референцията за шестлъчната розета.
6. Flower of Life and Cell Division - изображението сравняващо клетъчното деление.
7. Google - снимките на археологичните находки със семето и цветето на живота.
8. Ако искаш да задълбочиш знанието си за сакралната геометрия препоръчвам лекциите на Насим Харамейн - "Crossing the event horizon".
И до ден днешен дрехите и аксесоарите показват статус в обществото. В древността обаче, народната носия и накитите са имали и молитвен и защитен характер у българската общност. Жените задължително са носели кърпа на главата, ризите са везани (бродирани) около ръкавите и шията, както и чорапите около глезените. Отворите на дрехите са местата от където се е считало, че могат да влезнат "злите сили" и това е причината за мястото на шевиците върху ризите. Колкото повече се повтарят везаните орнаменти, толкова по-силна е магията. Има само бяла магия, което означава, че не може да се ползва с лоши намерения. Интересно е, че в по-старите бродерии често първият или последният мотив не е изпълнен изцяло. Тоест шевицата остава "отворена". Така се дава възможност на символите да окжат своето магическо въздействие, да могат силите заложени в тях да се "движат". Подобно "отваряне" се наблюдава при чувашите и понякога в Близкия изток. Накитите задължително са метални, за да звънят, като по този начин привличат мъжкото внимание. В зависимост от вида на метала – злато, сребро, мед, бронз или месинг, се показва социалният статус на тяхната притежателка. Вярва се, че те пазят от "лоши очи".
Злите сили най-вероятно са болестите, а лошите очи - уроки. Подобен вид предпазна бродерия е индийската и тази на някои други средноазиатски страни, където зашиването на безброй малки огледалца по дрехата е с идеята, че всяка прибижаваща зла сила или демон, като види собствения си образ, ще се уплаши и избяга. Зашиването на монети по дрехата поради това, че са лъскави, изпълнява същата роля.
Източници и размишления:
1. Книгата "Архаични символи в бродерията" от Ирен Величкова - Ямами
2. zakazanlak.bg -Накитите в народната традиция пазят жената от зли очи
3. slavorum.org - Bulgarian traditional slavic costimes by region
4. Folklore-bg.com - Български народни носии
5. Wikimedia - Изображение
6. Pinterest - Copyright by Vlado Machokov
Prana Ana е блог, в който можеш да намериш много интересна информация за българския фолклор. Ана е жена, която силно се интересува от този тип информация и препоръчвам труда и да бъде оценен.
Доста е вероятно и шевицата в другите славянски народи да има същата функция, тъй като символите и мястото върху носията често съвпадат с нашите. Ще се радвам а науча повече от хора със знания по тази тема.
Символите през вековете са пътували през различни народи, чрез преселвания и търговия. Изглежда, че всеки народ е присвоявал формите и ги е вкарвал във фолклора си, така че да пасва на светоледа му. Не е изключено и някои от фигурите да са се появявали едновременно в различни краища на света (благодарение на колективното съзнание). Ромбът е символ, който оставя следа в множество народи и символиката му в тях има както общи така и различни страни.
 • В славянския фолклор
 • В шевиците на славянските народи ромбът е символ на женското плодородие и на Богинята майка. Затова престилка с ромбовидни орнаменти в българската носия, носена от полово зрелите девойки, е знак, че те са готови да зачеват живот и да участват в продължението на рода. Понякога двата елемента съставящи ромба (< и >) са изобразени поотделно в хоризонтала или наслоени, образуващи зиг заг. Смята се, че това са мъжкото и женското начало. Бъдещата булка е вплитала фигури в изготвените от нея дарове за сватбата, състоящи се от триъгълници в различни съчетания. Те символизират връзките между родовете, които следват да се слеят.

  1. Маказ - годеж
  2. Голям маказ - сватба
  3. Канатица - семейство
  4. Голяма канатица - род
  5. Велика канатица - народ
  6. Сродство
  7. Бабица

  В символа Бабица виждаме интерпретация на знака Канатица, но с триъгълници илюстриращи, поколенията насочени навън от тялото на основния символ. Триъгълниците илюстрират членовете на рода, които са осъществили сродяване, създали са семейства с членове от друг род. Насочените навън по-малки триъгълници означават напускане на родовото коляно, на родовата генетика и присъединяване към друго такова. От тези обяснения става ясно, че двата основни триъгълника са мъжът и жената, които основават семейството.

 • В другите култури
 • Ромбът, понякога наричан диaмант, е символ, който може да се намери в много култури, често комбиниран с други изображения. Понеже съдържа вертикална и хоризонтална посока едновременно, може да се каже, че е символ на единението на материята и духа. Фигурата синхронизира активността на двете мозъчни полукълба, обединява енергията и движението.

  • В източните култури, за разлика от сродството/бабицата триъгълниците са насочени на долу (Ин, мъжката енергия) и на горе (Ян, женската), събрани в едно. Там ромбът представя идеала на човешкото състояние - баланса. Това е състояние към което трябва да бъде запазен вътрешния фокус, за да бъде изразен във външния свят. Тук трябва да се наблегне върху това, че Ин и Ян са взаимносвързани и не могат да съществуват по отделно. Едното не е по-добро от другото, позитивното не е по-добро от негативното. Приемането на двете и действието (създаване/разрушаване) в последствие от вътрешния баланс е моментът в, който човек допринася за най-добрата възможност за съществуване в нашния свят. Запазването на този баланс не може да бъде постигнат чрез новата догма "бъди позитивен", защото така се сътворява дисбаланс, който отблъсква негативното в неосъзнатото. Това от своя страна, може да доведе до неспособност за справяне в трудности.
  • Аюрведическата култура смята, че болестите са причинени от дисбаланса между Ин и Ян, че процесът на лечение е възстановяването на баланса. Следователно робмът е геометрична фигура на лечение.
  • В руиничната система Футарк, използвана в западна Европа, ромбът е основният геометричен символ на сътворнието, буквано олицетворение на женския репродуктивен орган, означава създаване на живот. Интересно е да се отбележи, че в руните Маказът(1) се изобразява по същия начин, но се нарича Дагаз. Там триъгълниците олицетворяват деня и нощта, като средата е зората от която следва пробуждане, прозрение, осъзнатост и ново начало. Също така свързва времето и пространството като допълващи се елементи.
  • При някои индиянски племена ромбът е символ на живота, като четрите му ъгъла олицетворяват: единство, свобода, вечност и баланс.
  • В алхимичната философия това е изображението върху което се базира креативността, чрез кулуминацията на четирите елемента: земя, вода, въздух и огън.

  Източници и размисли
  1. eternalsymbols.com - A global and eternal symbol
  2. bezorg.ru - Древни и семейни родови символи в българското народно приложно изкуство - килими и шевица
  3. whats-your-sign.com - Diamond symbol meaning
  4. whats-your-sign.com - Native american symbol - wind
  5. emrys.ro - Rhombus - the symbol of matter and spirit unification
  6. Книгата "Архаични символи в бродерията" от Ирен Ямами

  След като разучих символиката на ромба, осъзнах че и в българската и в източната култура той означава мъжкото и женското начало, но по различен начин. При нас като символ на плодородие в следвстие сливането на мъжа и жената, а в други култури баланса между рационалното (мъжкото) и емоционалното (женското).

Здравецът има лечебни свойства, както подсказва името му. Има над 422 вида, като най-ефективни са обикновеният и кървавият. Ето списък с някои от ефектите му:
 • Стрито листо, поставено върху рана, помага за съсирването на кръвта и спиране на кръвотечението
 • Има леко антисептично въздействие и е добро средство за спиране на инфекция, ако наблизо няма друго.
 • Действа успокоително на нервната система и често ефекта му е сравняван с този на валериана. Чаша чай преди сън гарантира спокойно заспиване.
 • Понижава високото кръвно налягане и успокояване сърдечния ритъм
 • Противовъзпалително на стомашния тракт – особено при язви и гастрити. Има мек ефект върху лигавицата и регулира производството на стомашни киселини.
 • С разтворена отвара от здравец, суха билка, може да се прави седяща вана за профилактика на редица гинекологични заболявания.
 • Помага за свеж дъх. Ако имате рани в устната кухина, по венците, по езика, направете гаргара и промивка с него.
 • Полезен за жлъчката. Чай от него може да разтопи образувалите се камъни в жлъчката, които имат холестеринов произход.
 • Добавянето на малко етерично масло от здравец към шампоана помага при борбата с въшките и гнидите. За по-силен ефект може и да се добавяр няколко капки етерично масло от лавандула.
 • Не случайно здравецът се среща толкова често в българските обичаи. Правени са опити. Върху листа му са поставяни различни вируси, бактерии и други микроорганизми, които бързо след това са измирали. Това се дължи на способността му да прочиства вредните микроорганизми. Не само, когато бактериите са попаднали върху листата на здравеца загиват. Той отделя във въздуха бактерицидни ензими, които убиват бактериите наоколо. Затова е хубаво си си отглеждаш една саксийка с него у дома.

  Източници
  1. lekuva.net - Отглеждайте здравец, защото лекува сърцето, нервите и стомаха

  Ако харесваш графиката и това което научи, виж ръчни изработените чанти и принтове, които създадох. Всяка подкрепа ми помага да продължа с изкуството, да проучвам и да споделям вдъхновяваща информация.